Χρήσιμες συμβουλές για την θέρμανση

2012-11-06 19:17

Χρήσιμες συμβουλές για την θέρμανση

Όλο και περισσότεροι Έλληνες στρέφονται φέτος στον παραδοσιακό τρόπο θέρμανσης του παρελθόντος για να ζεστάνουν το σπίτι τους καταβάλλοντας λιγότερα χρήματα, δεδομένου του ότι θα χρησιμοποιούν λιγότερο κατ` αυτόν τον τρόπο το καλοριφέρ.

Το μέχρις πρότινος διακοσμητικό, τζάκι και η σόμπα της γιαγιάς, που είχε ξεχαστεί για χρόνια σε κάποιο υπόγειο, θα ζεστάνουν φέτος χιλιάδες Eλληνες που δυσκολεύονται να πληρώσουν τις τσουχτερές τιμές του πετρελαίου θέρμανσης !
Το all4food.gr είναι εδώ για να σας βοηθήσει και να σας δώσει χρήσιμες πληροφορίες για πιο τύπο ξύλου να χρησιμοποιήσεται!
Για το τζάκι.

Η κατασκευή του τζακιού είναι το σημαντικότερο για την απόδοση και το πρώτο ζητούμενο. Ενα τζάκι με πυρότουβλα έχει απόδοση 10 - 15%, με μαντέμι 15 - 25%, ενώ όταν είναι ενεργειακό 60 - 85%. Μονώνουμε εξωτερικά την καμινάδα για να μην παγώνει ο καπνός και να τραβάει καλύτερα το τζάκι. Φροντίζουμε να προμηθευόμαστε την ξυλεία μας το καλοκαίρι ή το πολύ μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.

 Προσέχουμε τα είδη ξύλου που καίμε.

Ορισμένα είδη παράγουν πολύ καπνό και έχουν δυσάρεστη οσμή ή «σκάνε». Προτιμάμε ελιά και δρύ, που έχουν μεγαλύτερη διάρκεια καύσης, και οξιά, που δίνει ωραία φλόγα χωρίς προβλήματα. Δεν αμελούμε να  καθαρίζουμε την καμινάδα (το πολύ κάθε δύο χρόνια). 
Κατηγορίες ξύλων.
Δαδί: Φυσικό προσάναμμα Δαδί. Παραδοσιακό προϊόν για το άναμμα του ξύλου και του κάρβουνου.

 Πέυκο: Τα ξύλα πεύκου καπνίζουν λιγότερο στο τζάκι σας και λογω του ρετσινιού που περιέχουν κάνουν γρηγορότερη καύση! Ανήκει στην κατηγορία των μαλακών ξύλων. Γενικά τα κωνοφόρα, όπως το πεύκο και το έλατο, «αρπάζουν» γρήγορα και δίνουν μεγάλη φλόγα. Πρέπει να τα χρησιμοποιούμε κυρίως για προσάναμμα, επίσης έχουν πολύ μεγάλη θερμική ικανότητα. 

Πουρνάρι: Το ξύλο του είναι πολύ βαρύ και σκληρό. Παράγει έντονη, διαρκή και σταθερή θερμοκρασία και γι αυτό είναι το κατ' εξοχή "καυσόξυλο". 

Ελία: Επιτυγχάνουν την καλύτερη δυνατή καύση με αρκετά μεγάλη διάρκεια και ευχάριστη μυρωδιά. Ανήκει στην κατηγορία των σκληρών ξύλων.  Είναι κατάλληλα τα καυσόξυλα για σόμπες και ψησταριά.

Οξιά: Το ξύλο της οξιάς είναι πιο μαλακό προσφέροντας ωραία φωτιά, χωρίς όμως μεγάλη διάρκεια καύσης, για αυτό συνδυάζεται με άλλα μεγάλα ξύλα (δρύς, ελιά, πουρνάρι).

 Δρύς: Προτιμάται απο πολλούς ως εξαιρετικό ξύλο, διότι και δίνει ωραία φλόγα, χωρίς προβλήματα αλλά και έχει μεγάλη διάρκεια καύσης άρα σωστή απόδοση θερμότητος. 
Θερμική ισχύς διαφόρων τύπων δέντρων στην Ελλάδα

Δρυς 4.700 kcal/h

Οξιά 4.700 kcal/h

Ελιά 4.100 kcal/h

Πεύκο 4.800 kcal/h

Έλατο 4.900 kcal/h

Άλλα πλατύφυλλα 4.200 kcal/h

Χρήσιμες συμβουλές:

Όταν τοποθετήσετε τα ξύλα  όρθια στο τζάκι ή στην σόμπα σας τότε καίγονται πολύ γρηγορότερα από το να τα τοποθετήσετε «ξαπλωτά» Ποτέ μην παραγγέλνετε ζητώντας απλά ξύλα. Ζήτα τα ξύλα που θέλεις (π.χ. Ελιά) και μάλιστα στεγνά. Για όλους εσάς που έχετε αποφασίσει να αγοράσετε ή αγοράζετε καυσόξυλα, να προμηθευτείτε άμμεσα μια συσκευή μέτρησης της υγρασίας. Όταν το τζάκι ή η σόμπα σας είναι αναμένη και σε πλήρη λειτουργία βγείτε και προσέξτε την καμινάδα ή το μπουρί σας, αν βγαίνει άσπρος παχύς καπνός τότε τα ξύλα είναι χλωρά, αν βγαίνει άσπρος καπνός τότε πάλι είναι χλωρά αλλά λιγότερο, αν δεν βλέπετε καπνό τότε τα ξύλα είναι πράγματι ξερά. Βέβαια αν τα καυσόξυλά σας είναι πάρα πολύ χλωρά μπορείτε να τα δείτε την ώρα της καύσης, από τα πλάγια θα βγάζουν νερό.